У той час як всі сили ВО «Свобода» кинуто на боротьбу з Chevron, італійська Eni спокійно готується до розробки родовищ сланцевого газу на Львівщині. Представники компанії Eni вже кілька разів зустрічались з місцевою владою. 24 вересня відбулась зустріч з головою Львівської облдержадміністрації Віктором Шемчуком. Найцікавіше в зустрічі було те, що губернатор не захотів повідомляти про її результати.
Paolo-Scaroni-Eni-CEO
У відповідь на запит журналістів сайту «Варіанти» Шемчук заявив, що це комерційна таємниця. А питали журналісти про розробку сланцевого газу. Наприклад, про те чи йшлося про видобуток саме сланцевого газу і чи видобуток сланцевого газу стане пріоритетним в діяльності Eni SpA на Львівщині? Або чому такі різні підходи до Eni SpA і Chevron? Віктор Шемчук заявив, що всі ці питання слід адресувати компанії, а він не уповноважений розкривати структуру їх власності чи комерційні таємниці.

Компанія Eni SpA (Італія) інтересу до розробки сланцевого газу не приховує. Як і своєї діяльності. Це італійська нафтова і газова компанія, яка веде діяльність в 70 країнах світу. В Україні працює з 2011 року. Вона подавала заявку на участь у конкурсі разом з компанією Chevron (США) на розробку Олеської газовоїї площі (Львівська область), але переможцем не стала.

Тому компанія пішла іншим шляхом – 14 червня 2012 року придбала 50,01 % ТОВ «Західгазінвест» у співзасновників підприємства Національної акціонерної компанія «Надра України» та «Cadogan Ukrainian Holding Ltd». Це підприємство було створено 23 лютого 2012 року фактично для того, щоб вирішити проблеми з ліцензіями на видобуток газу компанії Cadogan Petroleum на Полтавщині. Після угоди про продаж частка Cadogan Petroleum становить 15%, а НАК «Надра України» належить 35 %. Сьогодні ТОВ «Західгазінвест» володіє ліцензіями на розробку дев’яти родовищ сланцевого газу у Львівській області загальною площею близько 3,8 тис. кв. км.

У фінансовому звіті за 2012 рік компанія Cadogan Petroleum повідомляє акціонерів про зменшення своєї частки у компанії «Західгазінвест», а також про те, що тепер на правах партнера планує приєднатися до фінансування розробки сланцевого газу на території Західної України, а саме на Монастирецькій та Бітлянська площі (Городоцький та Турківські райони, Львівської області).

В офіційному прес-релізі компанія Eni також не приховує, що має намір розробляти поклади сланцевого газу. Її спеціалісти вважають Львівський басейн дуже перспективним для розробки нетрадиційного газу, адже він є продовженням вже розвіданого Люблінського басейну.

Для народного депутата Ірини Сех, питання «Н.Г. Львів» про те, чому немає протестів щодо видобутку сланцевого газу компанією Еni стало новиною. Вона заявила, що сесія Львівської обласної ради не давала жодних погоджень на розробку сланцевого газу ні цій, ні іншій компанії. І як доказ запропонувала рішення сесії ЛОР від 15 травня 2012 року № 482. Згідно з ним депутати погодили ДП «Західукргеологія» НАК «Надра України» отримання «…спеціального дозволу на користування надрами, у тому числі дослідно-промислову розробку родовищ корисних копалин загальнодержавного значення з подальшим видобуванням газу природного, газу (метану) вугільних родовищ, нафти, конденсату, бітуму нафтового на ділянці Курінної площі, розташованої на території Сокальського району Львівської області». Але у даному рішенні йдеться про зовсім інші родовища..

Як сталось так, що в Львівській обласній раді нічого не знають про розробку сланцевого газу на інших територіях, нам наразі не зрозуміло. Коли ми зателефонували в ТОВ «Західгазінвест», то Тетяна Пилипенко, яка відрекомендувалась помічником директора відверто повідомила, що підприємство буде займатися видобутком сланцевого газу. Проте щодо інших питань попросила надіслати запит. Що ми і зробили. Тепер «Н.Г. Львів» чекає на відповідь.

Оставьте комментарий