Львівська обласна рада розглядає питання проекту сланцевої угоди, а місцеві активісти вже готуються захищати права територіальних громад, які згідно з законодавством, володіють надрами та землею Олеської площі.

Зокрема, судові позови до Львівської обласної ради та Кабміну уже готує ГО «Громадський рух», передає корреспондент Вголосу.

Представник організації Ігор Гук під час сьогоднішньої прес-конференції заявив, що обласна рада не має права ставити на розгляд це питання і голосувати за нього, бо до проекту угоди немає екологічної, юридичної і економічної екпертиз. Крім того, проект угоди про розподіл продукції має бути узгоджений з органами місцевого самоврядування, на території яких розташована ділянка, що передається в користування.

«Закон про розподіл продукції був проголосований у 1999 році і передбачав дві сторони: інвестора і Україну, і тільки в 2011 році влада внесла доповнення, згідно з яким ввела ще одного інвестора, який фактично представляє певні інтереси. Влада хоче мати свою десятину з цих всіх оборотів і тому так підготували зміни до закону про розподіл продукції, щоб ввести третю структуру», – наголосив він.

Інша громадська організація «Західноукраїнська громадська ініціатива», у разі погодження проекту угоди Львівською обласною радою, також готується обороняти права територіальних громад.

«Те, що Івано-Франківська обласна рада затвердила, те, що можливо затвердить Львівська обласна рада, повністю суперечить Конституції України, Цивільному кодексу України і дуже багатьом статтям Європейської хартії про місцеве самоврядування», – заявив Ігор Гурняк, представник ГО.

Він наголосив, в Україні відбулась підміна понять, адже, згідно з Конституцією, власником землі і надр є територіальна громада. Тоді, як зараз постійно звучить термін «територіально громада області».

«Такої немає, є територіальна громади адміністративно-територіальної одиниці села, селища, міста. Ці самі територіальні громади діють в цивільних відносинах на рівних правах з іншими учасниками цих відносин», – наголосив він.

«Ми чітко розуміємо, якщо взагалі на Винниченка підтримають цю величезна аферу, то ми будемо готові до того, щоб звертатись конкретно до територіальних громад, допомагати їм самоорганізовуватись шляхом об’єднання, створювати їм юридичну особу-власника територіальну громаду. Ці територіальні громади на своїх зборах будуть припиняти усю цю вакханалію з видобутком сланцевого газу», – заявив Ігор Гурняк.

Він додав, що вже є приклади створення територіальних громад у селах Луганської та Харківської областей.

«Ці територіальні громади на сьогодні приймають рішення про заборону використання їх власності – землі», – запевнив він.

Оставьте комментарий