Олена Кравченко, МБО «Екологія-Право-Людина».

…Давайте звернемо увагу ще на низку фактів, які є просто фактами без інтерпретацій. І ці факти взяті із низки досліджень тих компаній з країни, з якою вони до нас прийшли. Маю надію, що цим дослідженням своїх експертів зі своєї країни вони довіряють. Це Комісія з енергетики і промисловості Конгресу США, це дослідження Університету Дьюка, це дослідження Тендал Центру, це дослідження якості води в міських екосистемах, це дослідження Департаменту США з питань охорони довкілля і Агенції США з охорони довкілля, також це дослідження медичного коледжу Вел-Корнел і це дослідження ветеринарного медичного Корнельського коледжу.

Отже почнемо із досліджень Комітету енергетики і промисловості Конгресу США. Із 14 нафтогазових компаній використовувалося 2500 різних продуктів для гідророзриву. Серед них так, справді, є низка безпечних, які ми можемо знайти і на сайтах багатьох компаній, які є у вільному доступі. Це і лимонна кислота, і сіль, і розчинна кава і так дальше. 750 хімічних речових, зокрема 29 видів речовин, є відомими канцерогенами. Це бензол, толуол, ксилол и т.д. Закон США про безпечну питну воду називає їх небезпечними для здоров’я. І ці 29 речовин входять до складу 652 продуктів, що використовувалися для гідророзриву в США під час проведення оцього дослідження. Дослідження проводилися на протязі 5 років. У дуже багатьох організацій, компаній із цих 14, яких досліджували, виникло питання комерційної таємниці. В багатьох випадках компанії не могли надати Комітетові Конгресу США повний перелік складових суміші для гідророзриву. Власне компанії закачували у породи речовини, які не могли ідентифікувати, і вони не усвідомлювали всіх ризиків як для здоров’я людини, так і для довкілля. Закон США про чисте повітря зобов’язує Агенцію з охорони довкілля контролювати 187 небезпечних забруднюючих речовин. 24 із цих 187 використовувалися у складі 595 продуктів для гідророзриву.

Водоносні шари над сланцевими формаціями у північно-східній Пенсільванії і верхній частині штату Нью-Йорк заражені метаном в результаті експлуатації сланцевого газу…

Оставьте комментарий