Загальновідомо, що в процесі розробки тексту та укладення угод про розподіл продукції щодо Юзівської та Олеської площ у 2012-13 роках тодішнє керівництво України доклало значних зусиль для повного утаємничечення усіх офіційних документів щодо таких угод. Із усіх владних суб’єктів лише Івано-Франківська обласна рада оприлюднила проект угоди щодо Олеської площі на своєму веб-сайті. Остаточних же угод ні прості громадяни, ні екологічні організації, що працюють у цій сфері, досі не бачили. Усі органи державної влади в один голос заявляли про приналежність будь-якої інформації чи документа, пов’язаних із угодами, до конфіденційної, а також службової інформації. Одного грифу обмеження доступу, очевидно, було замало (іронічна ремарка).
10245191_727969357253662_157339778_o
У 2013-2014 роках МБО “Екологія-Право-Людина” (надалі – ЕПЛ) провела цілу низку судових процесів, спрямованих на розкриття інформації, вміщеної в угоди про розподіл продукції, а також зняття статусу закритої інформації із інших документів у сфері видобутку нетрадиційних вуглеводнів на цих двох величезних ділянках надр. На жаль, наші зусилля у той час залишилися марними. Судді мовчки, чи із коментарем поза записом “реалист наше решение поймет” (подано мовою оригіналу) відмовили ЕПЛ у всіх позовах і апеляціях. Через це ЕПЛ була змушена звернутися до міжнародних інстанцій. Нещодавно звернення ЕПЛ проти України із цього питання було визнано прийнятним Комітетом із дотримання Оргуської конвенції і очікує на розгляд по суті.

Разом з тим, зараз із тимчасовою втратою інвесторами інтересу до ділянок (на Сході у зв’язку із військовими діями, на Заході — із песимістичними результатами розвідки у Польщі) і національні суди почали визнавати порушення прав запитувачів на доступ до документів, що стосуються угод про розподіл вуглеводнів. Так, у лютому 2015 Львівський апеляційний адміністративний суд скасував рішення суду першої інстанції і визнав незаконною відмову Державної служби геології і надр України (надалі – Держгеонадра) надати ЕПЛ копію спеціального дозволу на користування надрами, що був виданий компанії Шелл на виконання угоди в рамках ділянки Юзівська.

20 травня 2015 року вже суд першої інстанції погодився із порушенням законодавства про доступ до публічної інформації Держгеонадра і зобов’язав відповідача надати ЕПЛ копію спеціального дозволу на користування надрами, виданий компанії Шеврон на розробку Олеської площі. Суд – як і малося – відкинув аргументи відповідача про приналежність запитуваного документа до службової чи конфіденційної інформації і підтвердив відкритість такого документа. Із повним текстом судового рішення можна ознайомитися за посиланням: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/44371212

ЕПЛ і надалі планує працювати у сфері розтаємничення і, потенційно, оскарження самих угод про розподіл вуглеводнів, що були надані величезним газовидобувним компаніям із сумнівною репутацією. Попри тимчасове затишшя у питанні нетрадиційних вуглеводнів в Україні не слід забувати про те, що обидві угоди підписані на п’ятдесят років на вкрай невигідних для народу України умовах. ЕПЛ добиватиметься остаточної крапки у цьому питанні вже зараз, аби через двадцять років наші діти не зустрілися із цією проблемою повторно, коли усі строки на оскарження будь-яких рішень чи дій влади у 2012-2014 роках давно минули.

Оставьте комментарий