Ігор Швайка, народний депутат України.

Шановні колеги, шановна президія, шановні учасники і гості цього зібрання! В мене сьогодні є одна новина стосовно захисту прав громадян під час розробки, оскільки саме сьогодні Харківським окружним адміністративним судом всупереч будь-яким юридичним аргументам, позиціям чинного законодавства, інтересам Харківської територіальної громади, я маю на увазі громади Харківської області, було ухвалене рішення, яким суд відмовив в задоволенні позову про надання згоди на укладення контракту з компанією «Шелл». Це відбулося саме сьогодні о 12 годині дня.

Які аргументи були покладені в це рішення, мені невідомо. Я думаю, що ці аргументи так само невідомі тій колегії суддів, якій дали завдання ухвалити подібну постанову. Я так само не розумію, чим керуються українські органи, які називаються, наприклад, Державна геологічна служба, коли виходить шановний пан і переконує нас відчути себе, даруйте на слові, туземцями, перед якими приїхав Колумб, показав брязкальця якісь, і за це ми повинні віддати нашу землю, нашу воду, наше повітря, наш сланцевий газ в тому числі. І це все робиться лише з одним посиланням — «повірте, що все буде добре».

Знаєте, я не Станіславський, але слухаючи доповіді подібних доповідачів у мене викликає лише одна фраза: «Не вірю!» І не хочу вірити, бо на цей час, я не буду вас вводити в екскурс, не відбувається жодного діалогу з громадами. На цей час в Ізюмський район — а це є показове місто, це є місто обласного значення — жоден з депутатів обласної ради, які проголосували за укладення угоди, не поїдуть відродясь. Тому що вони чітко знають, що вони будуть піддані такій обструкції, що ніяка форма «представництво інтересів» там навіть і близько не згадується.

Ми чудово розуміємо, що ті особи, які захопили сьогодні владу в Україні, які представляються сьогодні перед іноземними компаніями, як начебто державні органи, це є тимчасове явище. І я би дуже хотів, звертаючись до наших іноземних гостей, сформулювати одну лаконічну позицію: прийміть до уваги, що Україна — це не є туземське плем’я, Україна — це є традиційна країна з споконвічними правами громад, до яких треба приїжджати з повагою, до яких треба приїжджати з діалогом…

Оставьте комментарий