Європейський парламент напередодні проголосував за жорсткіші правила щодо визначення впливу на навколишнє середовище розвідки традиційних нафти і газу, виключаючи сланцевий газ.
31135
Голосування на пленарному засідання Європейського парламенту в Страсбурзі відбулося після досягнення компромісу щодо проекту закону у грудні, який було досягнуто лише після того, як переговірники погодилися не враховувати посилання на сланцевий газ.

Від країн-членів очікується схвалення протягом наступних тижнів, після чого закон стане остаточним.

Відповідно до законопроекту, оцінювання ряду інфраструктурних проектів, включаючи нафту і газ, включатиме вплив на біорізноманіття та зміну клімату, а також заходи для того, щоб забезпечити відсутність конфлікту інтересів в наданні владою дозволів.

«Якщо не висувати необов’язкових вимог до видобутку нафти і газу, нові правила гарантуватимуть, що будь-який розвиток, включаючи розвідку сланцевого газу, буде об’єктом суворих екологічних стандартів», — заявив директор з питань ЄС Міжнародної асоціації виробників нафти і газу.

Попри запити парламенту, обов’язкові оцінки впливу видобутку та розробки сланцевого газу, незалежно від очікуваної прибутковості, не були включені в законодавство. Проте нові аспекти газових проектів матимуть бути прийняті до уваги, зокрема ризики для людського здоров’я через забруднення вони, використання землі та води, а також якість та регенеративна здатність підземної води. Якщо країни-члени дійдуть висновку про те, що оцінки не потрібні, тоді вони матимуть обґрунтувати чому.

Оставьте комментарий