Очікується, що уряд Німеччини до 25 березня оприлюднить законопроект, що дозволяє видобуток сланцевого газу в країні методом гідравлічного розриву пластів (ГРП).
німеччина
Законопроект визначить умови проведення гідророзривів для видобутку газу і, в разі затвердження, зніме мораторій на проекти з розробки родовищ з використанням цієї технології в Німеччині, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Наразі законодавство теоретично дозволяє гідророзриви за умови відповідності гірському праву і праву водокористування. Однак на практиці мораторій означає, що жоден орган влади не може дати відповідний дозвіл.

«Ми плануємо проводити обов’язковий аналіз кожного випадку застосування гідророзривів на предмет впливу на екологію. Ми маємо намір вирішити їх використання на обмеженому числі свердловин. Щоб мати можливість оцінити результати нової процедури, ми створимо експертну групу«, – заявив в бундестазі представник Християнсько-демократичного союзу Німеччини (ХДС) Свен-Олаф Хекель.

Згідно з новим законодавством, деякі області все одно будуть повністю виключені з програми.

Гідророзриви також будуть заборонені на глибині менше 3 тис. метрів, якщо експертна група не дасть особливий дозвіл. Однак подібні дозволи не будуть зобов’язуючими для влади, яка надаватиме остаточне погодження.

Прийняття даного законопроекту неодноразово відкладалося за останні кілька місяців, а дата його публікації переносилася чотири рази.

За інформацією Федерального інституту землезнавства та корисних копалин Німеччині, в країні існують запаси газу в розмірі 2,3 трлн кубометрів.

Оставьте комментарий