Видобуток сланцевого газу не вирішить проблему глобального потепління шляхом заміни вугілля й скорочення викидів вуглецю, як вважалося раніше. Про це йдеться в новому комплексному аналізі, проведеному науковцями та експертами.
web-shale-gas-getty
Прихильники видобутку сланцевого газу раніше підкреслювали, що активний видобуток нетрадиційного газу дозволить суттєво зменшити споживання вугілля, при спалюванні якого спостерігаються найбільші обсяги вуглецевих викидів.

Однак нове дослідження демонструє, що бум на сланцевий газ знижуватиме ціни на енергію, поступово «видаляючи» ВДЕ з ринку через їх високу вартість, у результаті чого викиди вуглецю можуть, навпаки, збільшитись.

«Виходить, що достатня кількість природного газу сама по собі не врятує нас від зміни клімату«, — сказав Хейвон МаДжеон, економіст відділу американської Тихоокеанської північно-західної національної лабораторії енергетики (PNNL), який очолював дослідження. «[Нова] технологія може подвоїти або потроїти світовий видобуток газу до 2050 року, але викиди парникових газів будуть продовжувати зростання за відсутності такої політики в області клімату, яка стимулює до менших викидів«.

Саме тому дослідники вважають, що у вирішення проблем глобального потепління не варто розраховувати на якесь конкретне джерело енергії. На їхню думку, єдиною ефективною можливістю вирішити це питання є нові заходи, такі як довгоочікувана міжнародна угода з проблеми зміни клімату або встановлення високої глобальної ціни на вуглецеві викиди.

Оставьте комментарий