Виступ кандидата геологічних наук Лесі Назаревич, Карпатське відділення Інституту геофізики імені С. І. Субботіна НАН України.

Проблема сейсмічності в Львівському регіоні нерозвідана і не доведена до загалу. Територія Львівщини, Івано-Франківщини і Тернопільщини знаходиться в зоні 6-бального струшування земної поверхні. Це такі струшування, коли відчувають люди і в приміщенні, і на дворі, коли руйнуються будинки старої конструкції, падають домові труби, трубопроводи і підземні комунікації можуть бути здеформовані. На території Львівщини були 2 шестибальних землетруси, причому 4-бальні струшування відчувались в Чернівцях, тобто тут є така тектонічна установа, коли струшування передаються. Крім загально властивої природної сейсмічності, яка є пов’язана з тектонічною обстановкою, є ще сейсмічність зони Вранча. Землетруси зони Вранча відчуваються на території Львівщини 5-бальними струшуваннями. Територія Олеського замку ще більше потерпає, бо там є спеціальні геологічні умови.

Метод гідророзриву пласта, який будуть використовувати в Україні для видобутку сланцевого газу, досліджували вчені-сейсмологи в США, Великій Британії. Є звіт 2011 року, де вказано на прямий зв’язок між гідророзривом і сейсмічністю (так звана наведена сейсмічність). Землетрус відбувається на глибині 5-7 км. Добування сланцевого газу ведеться приблизно на такій глибині. Якщо там будуть мікро-розриви, мікро-землетруси, то вище, в осадових товщах теж будуть такі розривні порушення. Середовище буде рихле, що буде сприяти просіданню старих будівель і т.д. Такі сейсмічні дослідження пасувало б ввести в норму, тому що регіон багатонаселений, є трубо-, газопроводи, які йдуть на Захід. Є невелика, але постійна специфічна сейсмічна активність в Прикарпатському регіоні, тому є і загроза руйнування.

Оставьте комментарий