Виступ виконавчого директора Міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина» Олени Кравченко.

1) Звіт USID щодо можливостей українського екологічного законодавства у зв’язку з видобутком сланцевого газу був готовий 12 травня 2012 р. Але в Україні він офіційно не опублікований. У звіті експертів USID серйозно вивчено екологічне національне законодавство України, зроблено близько 100 пропозицій щодо його вдосконалення. Питання до представників уряду: чи враховані ці пропозиції?

2) На засіданні Громадської ради при Мінприроди 19 липня 2012 р. українському уряду і уряду США було офіційно задано низку питань щодо небезпеки видобутку сланцевого газу для довкілля. На сьогодні офіційної відповіді на питання не отримано.

3) В проекті Угоди є пункти про конфіденційність і засекреченість інформації на строк дії договору 50 років. Вони порушують закон України «Про інформацію», «Про доступ до публічної інформації», «Про охорону навколишнього природного середовища», Конституцію України.

4) В проекті Угоди не знайдено пункту про те, що «Шеврон» буде зобов’язаний розповідати про хімічні реагенти.

Є блоки екологічних проблем, відповіді на які не знайдено в проекті Угоди. 1) Використання і охорона водних ресурсів. 2) В межах Олеської площі знаходяться основні водозабори для комунального водопостачання всіх міст півночі Львівської області. Українське законодавство забороняє буріння свердловин і скид стоків у зоні санітарної зони водозаборів. 3) На Західній Україні відсутні полігони для захорони десятків тисяч кубометрів вибраної породи і шламу. 4) Відсутні українські екологічні нормативи для більшості хімічних реагентів, що застосовуються в процесі буріння, випробовування і експлуатації свердловин. Українське законодавство забороняє використання таких реагентів.

Оставьте комментарий