Найближчим часом заплановано проведення гідророзриву на першій свердловині, пробуреній компанією Шелл в Україні в рамках спільної діяльності з ДК “Укргазвидобування”, – Біляївська-400. Проектна глибина свердловини – 5 250 метрів. Площа майданчика – 6 гектарів, повідомляє «Сланцевий газ в Україні«.

Метою проведення ГРП є отримання припливу газу центральнобасейнового типу з відкладів московського та верхньої частини башкирського ярусів середнього відділу кам’яновугільної системи. Передбачається здійснити ГРП на 10 інтервалах на глибині 4080-5200 метрів. Термін проведення операції з гідророзриву – 20 діб.

За оптимістичного сценарію проведення ГРП дебіт свердловини на етапі випробовування може скласти біля 450 тисяч метрів кубічних на добу.

Для закачування рідини для гідророзриву у свердловину використовуватиметься 8 насосів високого тиску SPF 743 (включаючи 2 резервних) із дизельним приводом. Кожен насос обладнаний дизельним двигуном потужністю 1679 кВт.

Свердловина Біляївська-400
Свердловина Біляївська-400. Фото з сайту shell.ua

Відповідно до оцінки впливу на довкілля для проведення гідророзриву планується використати 5 130 метрів кубічних води. Вода видобувалася із двох свердловин, пробурених неподалік, і накопичувалася в амбарі об’ємом 4 500 метрів кубічних. 630 метрів кубічних буде видобуто зі свердловин в процесі виконання гідророзриву без порушень нормативів щодо максимального добового відбору води відповідно до дозвільної документації.

Оцінка впливу на навколишнє середовище при виконанні робіт з випробування та інтенсифікації припливу свердловини опублікована на сайті Шелл.

В ОВНС стверджується, що негативний вплив на водоносні горизонти з підземними прісними водами відсутній, оскільки при проведенні гідророзриву пласта вказані горизонти будуть перекриті чотирма обсадними колонами, укомплектованими високогерметичними трубами, заколонні простори яких зацементовані високоміцними цементами класу А. В дослідженні не міститься інформації про існуючі природні розломи та тріщини в підземних породах в зонах проведення ГРП і можливі ризики поширення забруднення, пов’язані з такими розломами.

Рідина, яка повертатиметься зі свердловини, очищатиметься за допомогою станції очисного обладнання та направлятиметься в амбар, який використовується зараз для зберігання прісної води. Станція очисного обладнання включає буферні цистерни та ємності для зберігання, сепаратор води та нафтопродуктів, вібросита та гідроциклони, фільтраційні контейнери, рукавні фільтри, картриджі для поглинання нафтопродуктів, цетрофугові насоси та електронні витратоміри. Пластова вода, яка повертатиметься на поверхню після ГРП, спочатку проходитиме через фільтри грубої очистки для відокремлення проппанту та інших твердих часток розміром більше 100 мікрон. На наступному етапі в трьохфазному сепараторі з води відокремлюватиметься газ та конденсат. Далі вода потраплятиме в ємності для відстоювання, а потім буде пропускатися через два ступені фільтрації: відокремлення твердих часток розміром 25-100 мікрон та 10-25 мікрон. В подальшому планується використання даної води для проведення гідророзриву на наступній свердловині. Відзначимо, що компанія Шелл лише планує початок буріння другої свердловини Ново-Мечибелівська-100. Очікується, що після ГРП буде зібрано 2 565 метрів кубічних очищеної води або 50% від закачаної у свердловину.

Серед потенційних джерел впливу на атмосферне повітря в дослідженні відзначаються продукти згоряння дизельного палива при роботі двигунів внутрішнього згоряння, продукти згоряння природного газу на факелі, продукти вільного випаровування з поверхні амбарів-накопичувачів (вуглеводні граничні).

Природний газ, який поступатиме при випробовуванні свердловини, спалюватиметься на факелі. Таким чином, у повітря потраплятиме не метан, який має високий показник потенціалу глобального потепління, а продукти його згоряння. При спалюванні природного газу утворюється суміш газів, що складається із азоту повітря, двоокису вуглецю та водяної пари, що є основними продуктами згоряння природного газу, а також оксидів азоту, оксиду вуглецю і залишків метану, що є наслідком неповного окиснення палива. Дослідження оцінки впливу на довкілля оцінює лише викиди забруднюючих речовин, до яких віднесено оксид азоту, оксид вуглецю та метан.

Викиди забруднюючих речовин при спалюванні природного газу на факелі
Викиди забруднюючих речовин при спалюванні природного газу на факелі. Дані ОВНС

Таким чином, за оптимістичного сценарію дебіту свердловини при випробуванні в повітря потрапить 94,3 тонн оксидів вуглецю, 628,6 тонн оксиду вуглецю і 15,7 тонн метану. В оцінці впливу на довкілля не визначається обсяг викидів двоокису вуглецю, який також є парниковим газом, проте при спалюванні даного обсягу природного газу кількість викидів двоокису вуглецю складатиме близько 77 154 тонн. Реальні обсяги викидів можуть бути відчутно меншими і зележатимуть від фактичного дебіту свердловини. Нагадаємо, на свердловині Руденківська-103 після проведення ГРП початковий дебіт складав 85 000 метрів кубічних на добу.

Родючий шар чорноземів потужністю 0,8 метрів було знято і складено в кагати по периметру майданчика для використання при подальшій рекультивації ділянки.

Забруднення довкілля можливе також у випадку аварійних ситуацій, зокрема, газопроявлення та фонтанування в процесі випробовування свердловини, проривів трубопроводів, руйнування обваловки шламових амбарів, розливів палива.

Район реалізації проектної діяльності відноситься до районів з низькою сейсмічною активністю, а імовірність виникнення землетрусів силою понад 3 бали за шкалою Ріхтера внаслідок проведення ГРП оцінена як вкрай низька.

Оставьте комментарий